*
banner

4BR Quiz: Christmas Day quiz winner

One lucky person will soon be receiving a Besson Prodige cornet and a bag full of goodies to enjoy.

qUIZ
  The goody bag includes a Besson Prodige cornet and a host of other prizes worth over £500.

Thanks to everyone who took the time to enter our special Christmas Day quiz — we had a wonderful response and plenty of correct answers (as well as quite a few wrong ones!)

Winner

And thanks to our friends at Besson and Band Supplies a fantastic Besson Prodige Bb cornet, plus a sack full of Besson goodies and some great CDs worth well over £500 will be heading to Sally Billing from Somerset.

Sally is a great supporter of brass bands and along with her husband Paul is a committed Pondasher.

The cornet will be going to a great new home as their 10 year old grand-daughter Emily who lives in Hertfordshire has been making excellent progress under the tuition of Craig Patterson.

They told 4BR. "Winning the quiz a huge thrill for us. We really enjoyed putting our heads together to find the answers, and we're delighted that we can give the cornet and the bag of goodies to Emily."

Answers:

1. Which band gave what turned out to be the final performance of the truncated 2020 Regional Championship contest series at Torquay in March?

Answer: Filton Concert Brass

2. Which conductor won a trio of Area titles (two in the top section and one in the First) in 2020 all from the number 1 draw with his bands?

Answer: Ian Porthouse

3. What was the name of the test piece that was scheduled to be premiered at the 2020 Championship Section National Finals of Great Britain at the Royal Albert Hall?

Answer: 'Heroes' (Bruce Broughton)

4. Eric Ball's test-piece 'Youth Salutes a Master' pays tribute to which classical composer whose 250th birthday anniversary was celebrated around the world in 2020?

Answer: Beethoven

5. What four time National title winning conductor with Cory Band has the middle name of Horatio?

Answer: Arthur Kenney

6. In which year was the Besson company originally formed?

Answer: 1837

7. In what year did the British Open Championship first NOT take place?

Answer: 1859

8. In what year did Harry Mortimer win his LAST National Championship of Great Britain title as a conductor?

Answer: 1955

9. Which well known brass band composer was asked to write and perform a short work on BBC Radio 4 in March 2020 to mark the UK's impending Brexit from the European Union, after also writing 'Fanfare for Europe' back in 1973 to celebrate Britain's entry into the then EEC?

Answer: Edward Gregson

10. What well known Swiss brass band composer wrote major Championship Section level works called '31342 Feet' and '*****' — Concerto No 10 for Brass Band, Percussion & Onde Martenot'?

Answer: Ludovic Neurohr

#pq#11. The composers Edward Elgar, Dmitri Shostakovich and Mark Anthony Turnage all have a well known shared love for which sport which they have written music about?

Answer: Football

12. Which former British Prime Minister conducted Black Dyke Band on a 1977 LP entitled 'Morning Cloud'?

Answer: Edward Heath

13. Which famous American guitar player lived in the same house at 25, Brook Street London as George Frederic Handel — although not as the same time?

Answer: Jimi Hendrix

14. Who is the Patron Saint of Musicians?

Answer: Saint Cecilia

15. Which famous trumpet player was married to American actress Betty Grable?

Answer: Harry James

16. What does the musical term 'leggiadretto' mean?

Answer: Gracefully

17. In which section of a French brass band would you find a posaune?

Answer: Trombones

18. Mozart's 'Serenade in D Major' (K320) written in 1779, features which brass instrument?

Answer: Post Horn

19. In which brass band test piece would you find movements entitled, 'Grasmoor', 'Striding Edge' and 'Helvellyn'?

Answer: Cloudcatcher Fells

20. How many variations are there in Elgar's 'Enigma Variations'?

Answer: 14

21. Which country's National Anthem was written by James and Evan James in January 1856 and was the first to be used at a sporting event when their team played against New Zealand in 1905?

Answer: Land of My Fathers (Wales)

22. Which musical configurations can be described as 'authentic', 'half', 'plagal' or 'deceptive'?

Answer: Cadences
c) Alternative fingerings

23. Which band won the top section prize in the first Cory online Championship contest this year?

Answer: Fountain City

24. Which composer wrote the famous marches, 'The Great Little Army', 'Colonel Bogey', 'The Middy' and 'Old Panama'?

Answer: Kenneth J. Alford

25. Which former American President is the subject of an opera by composer John Adams?

Answer: President Nixon

26. Which Philip Wilby test piece has a 'Nativity' scene in it?

Answer: ...Dove Descending

27. What does the musical term 'minaccioso' mean?

Answer: Menacing

28. Which band won the Fourth Section Butlins Mineworkers title in 2020?

Answer: Dodworth Colliery MW

29. Which Oscar winning British composer also wrote the music to the films 'The Belles of St Trinian's' and 'The Heroes of Telemark', a concerto for the great Benny Goodman, and a Championship Section National Finals test-piece at the Royal Albert Hall in the 1970s?

Answer: Malcolm Arnold

30. How many musicians perform in this Besson video?
https://www.facebook.com/BessonBrass/videos/861037367980364

Answer: 25

Become a supporter and help make our future secure.

4barsrest continues to be a proudly independent voice. There are no paywalls to overcome to be able to enjoy what we do to keep our journalism at the heart of the brass banding world. Support us with a one-off donation or subscribe from just £2.50 per month.

Support us    


ISB and Fodens

Friday night Gregson spotlights

October 10 • You will be spoilt for a Gregson choice between the ISB and Ian Bousfield and Foden's and Mike Lovatt if you are in London this evening.


World of Brass

Make sure you pick up the latest releases at the Albert Hall

October 10 • The World of Brass trade stand will be packed with musical goodies — from the study score of 'Symphony in Two Movements' to the latest releases from Cory, Tredegar, Brett Baker and the ISB.


Edward Gregson

The composer's viewpoint

October 10 • Edward Gregson talks about 'Symphony in Two Movements' to Dr Robert Childs — as well as previewing it on Radio 3 before the contest day itself.


Swiss

What's your National knowledge like?

October 10 • The Swiss brass band website 'Brass Band News' is testing your knowledge of the winners of the National Championship title to see how many you can name in the right years since 1900.


Regent Hall Concerts - Stately Brass Quintet

Friday 10 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Academy Symphonic Brass

Friday 10 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Hathersage Band - Hathersage Village Autumn Concert

Saturday 11 October • Hathersage Methodist Church, Main Road, Hathersage S32 1BB S32 1BB


Contest: National Brass Band Championships of Great Britain

Saturday 11 October • The Royal Albert Hall, Kensington Gore, South Kensington, London SW7 2AP


Regent Hall Concerts - Regent Hall Band of the Salvation Army

Tuesday 14 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Audley Brass

October 10 • Audley Brass (First Section National Finalists 2025) are seeking a first class PRINCIPAL EUPHONIUM. We have some very exciting events coming up including 3 epic beer festival nights and Wychavon Festival of Brass entertainment contest.


Chinnor Silver

October 8 • Our community band is meeting again 11am Monday 13th after completing our first gig.. We would love you to join us.We are a band of mixed abilities and welcome ALL players.. Blowing with us will not impact on your own band and its all free.


Welwyn Garden City Band

October 6 • We are a friendly & sociable Second Section Band with an exciting and varied Christmas season ahead. Due to an employment relocation, we have an immediate vacancy for a FRONT ROW CORNET player.


Dr Brett Baker

BSc (Hons), ARCM, PG Dip
Marketing Lead, Denis Wick & Alliance Products; Artist at Michael Rath Instruments


               

 © 2025 4barsrest.com Ltd