*
banner

Boxing Day quiz winner

Thanks to everyone who entered — and to those who got it right...

Harper
  The identity of our quiz winner included a certain Philip Harper

We had a great response from all of you wanting to test your brass band brains on Boxing Day despite your belly's being filled to the brim with turkey and Christmas pudding.

Lots of right and wrong answers — with the name of the conductor which should have been revealed to you being Cory MD, Philip Harper.

Our winner was Colin McHardy who we are still trying to contact!

Questions and Answers:

1. A side drum technique involving the use of alternative hands?
Answer: Paradiddle

2. Composer of 106 Symphonies and the subject matter of a much neglected top section Area test piece from 1986 arranged by trombonist Harold Nash?
Answer: Haydn

3. The deathly colour of the variation in Gilbert Vinter's iconic 'Spectrum'?
Answer: Indigo

4. Italian musical term that literally means 'bound'?
Answer: Legato

5. The first part of the first ever European Championship test piece?
Answer: Introduction (Introduction, Elegy and Caprice)

6. Major who has won more top section Area titles than anyone else?
Answer: Peter Parkes

7. The one and only 'Wee Professor'?
Answer: Walter Hargreaves

8. 4th century Greek playwright who inspired a test piece about amphibians?
Answer: Aristophanes (Frogs of…)

9. The name of Meyerbeer's operatic Devil and test piece of the 1868 British Open?
Answer: Robert (Robert Le Diable)

10. A test piece about a man punished for his ungodly deeds by being chained to a rock and having his liver pecked out by an eagle?
Answer: Prometheus

11. The name of the battery band that will make a return in 2017?
Answer: Ever Ready

12. 19th century Field Marshall with Christian names Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl, who inspired a march traditionally played every New Year's Day in Vienna?
Answer: Radetzky

Become a supporter and help make our future secure.

4barsrest continues to be a proudly independent voice. There are no paywalls to overcome to be able to enjoy what we do to keep our journalism at the heart of the brass banding world. Support us with a one-off donation or subscribe from just £2.50 per month.

Support us    


A4 Quartet

A4 Brass Quartet set for start of London recital series

October 28 • The award winning A4 Brass Quartet will start new collaboration with National Youth Brass Band of Great Britain and St Martin-in-the-Fields in London this Friday.


Invercargill

Cosmic challenge at New Zealand Championships

October 28 • The test pieces for the 2027 New Zealand National Championships have been announced — led by 'The Cosmographic Mystery' by Ingebjørg Vilhelmsen.


Flowers

Flowers mark Euro triumph with special presentations

October 28 • The European Champion has marked its memorable victory in Linz with special commemorative awards to its players.


Whit Friday

Uppermill warning of Whit Friday last chord

October 28 • The organisers of the Uppermill Whit Friday contest are asking for urgent volunteer help to continue 120 years of history.


Regent Hall Concerts - Cliff Hardie Big Band

Thursday 29 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. London W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Royal Greenwich Brass Band

Friday 30 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. London W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Amersham Band

Saturday 31 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. London W1C2DJ


Regent Hall Concerts - The KNDS Fairey Band

Saturday 31 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. London W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Royal Greenwich Brass Band

Sunday 1 November • St. Alfege Church. Greenwich Church Street SE10 9BJ


Tintwistle Band

October 29 • We are looking for front row cornet players to help complete the team. We are a second section band and rehearse Monday and Thursday 8-10pm at our own bandroom on Old Road in Tintwistle. We perform a variety of concerts all year round.


Olney Brass

October 27 • We are a friendly and committed THIRD SECTION band looking for: - CORNETS (Front & Back Row) - SOLO HORN - Eb BASS Engagements and concerts in the Olney/Milton Keynes area. Rehearsals in Milton Keynes MK15 (5 mins from J14 of M1) on Tuesdays 7.45-9.45.


St John's Band (Mossley)

October 25 • After a brilliant 1st place at Rochdale Contest, we are looking for an Eb BASS player to join our friendly 4th section band based in Mossley, Tameside.


Sam Fisher

BA (Hons), PGCE, Dip.ABRSM
Conductor, Adjudicator (AoBBA), Composer/Arranger, Cornet & Flugelhorn Soloist


               

 © 2026 4barsrest.com Ltd